2021’de Endüstri Mühendisi Öğrencileri için 6 Kitap Önerisi

Yazar: 21.12.2019

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı-Stephen R. Covey

Kişisel gelişim ve toplum kalite anlayışının öncülerinden olan Stephen Covey sadece iş hayatını değil insanı bütünsel olarak ele alan ve normal hayatta da etkili bir lider olması için ve insanın kendinde neleri geliştirmesi gerektiğini anlatan bu kitap, yaşam yolculuğunda insana ömür boyu etkili bir şekilde eşlik edecektir.

Dört ana bölümden oluşan kitabın Paradigmalar ve İlkeler adını taşıyan ilk kısmında, “karakter etiği”, “paradigmanın gücü” ile “gelişim ve değişim ilkeleri” gibi konular üzerinde duruluyor. Ardından alışkanlıkların hayattaki rolünden ve etkili olmanın asıl tanımından bahsedilen bu bölümde, söz konusu yedi alışkanlığın yaşama nasıl bir denklem üzerinden etki sağlayacağı açıklanıyor.

Kitabın Özel Zafer adlı ikinci bölümünde, bu alışkanlıklardan kişisel alanı kapsayan üçü detaylandırılıyor. Geriye kalan dört alışkanlığın anlatıldığı diğer ana bölümleri ise Genel Zafer ve Kendini Yenileme oluşturuyor. Yazar pozitif anlamda köklü bir değişimin ipuçlarını sistematik bir biçimde okuyucuları ile paylaşıyor.


 

Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı-Dale Carnegie

90 seneyi aşkın önce yazılan bir kitabın halen günümüzde dahi birçok insanı etkiliyor olması, aslında içinde ne kadar değerli bilgiler olduğunu gösteriyor. İyi bir insan olmanın ailenizde, işinizde kısacası hayatınızın her alanında size katkılarını örneklerle anlatıyor. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı size iyi olmanın ve iyilik yapmanın, insanlara iltifat etmenin, etrafınızdaki herkesi iyi hissettirmenin ve insanları güçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Bir endüstri mühendisinin karşısındakini etkileme gayesine sahip olmasını göz önüne alırsak bu kitaba şans verilebilir.

“Yanımda çalışan 314 kişi bana selam bile vermezdi. Beni gördüklerinde yollarını değiştirirlerdi. Şimdi 314 düşmanım yerine, 314 dostum var. Çünkü artık onları başaramadıkları ile değil, başarabildikleri ile değerlendiriyorum. Azarlayarak değil, takdir ederek yaklaşıyorum.”


Amaç-Eliyahu M. Goldratt & Jeff Cox

Endüstri Mühendisi Öğrencileri arasındaki en popüler kitaplardan: Amaç

200’ün üzerinde üniversitede ders kitabı olarak okutulan bu kitapta yazar Kısıtlar Teorisinden ilk kez bahsetmiştir. Karmaşık üretim yönetimi sorunları, art arda ortaya çıkan darboğazlar, iş ortamındaki çekişmeler, iş arkadaşları dayanışması, global rekabet, rakiplerin kurnazlıkları, yönetim kurulu toplantıları, iş ve yaşam dengesini kurma problemleri… İmalat ortamında harikalar yaratan isimsiz kahramanların bu pek yakından tanıdığı kaosu yönetmek mümkün mü?

Amaç, kapanmak üzere olan bir fabrikanın üretim müdürü olan Alex Rogo’nun hikâyesini anlatıyor. Ayrıca endüstri mühendisi öğrencileri arasında popüler olan ve çok okunan kitaplardan bir tanesi.


Toyota Ruhu-Taichii Ohno

“Ancak başarısız olunduğunda, başarısızlık tamamen ve yalnızca sizindir.”

ABD ve İngiltere’de 1980’lerde, Avrupa’da ise 90’ların başında çevirisi yapılan Toyota Ruhu, Toyota Üretim Sistemi’ni kurucusu ağzından bizlere aktarıyor. İkinci Dünya Savaşından sonra Japonya’nın Toyota ile yükselişine ışık tutan kitap “kısa sürede maliyeti düşük çok üretim” yapmanın yollarını temel alıyor. Bir endüstri mühendisinin de “çok verim düşük maliyet” mottosunu anlamak ve Yalın Üretim alanında kendini geliştirmek isteyenlere tavsiye edilir.


Beyaz Zambaklar Ülkesinde-Grigoriy Petrov

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçe’ye ilk kez çevrilen ve Atatürk’ün hayran olduğu bir başarı öyküsü içeren kitaplardan bir tanesidir. Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde her meslekten nsanın omuz omuza dayanışmasını sergileyerek, ülkeleri Finlandinya’yı geri kalmışlıktan kurtarma mücadelelerini anlatmaktadır. Halkın özverisiyle yoksulluktan kurtulan Finlandinya, ekonomik politik ve kültürel olarak nasıl mükemmel bir ülke yaratabildiğini göstermiştir.

Ufuk açıcı yapısı ile birlikte bir endüstri mühendisinin göz atabileceği türden bir kitaptır.


Dijital Kale-Dan Brown

İlk olarak Dan Brown’un yazmış olduğu bir gerilim/bilim kurgu romanı diyebiliriz. Kitaptan biraz bahsetmek gerekirse 3 ayrı ülkede gerçekleşiyor İspanya, Amerika ve Japonya. Amerikada bulunan NSA isimli ulusal güvenlik teşkilatı tüm şifreleri kırabilecek bir sistem üretiyor. Tüm şifreleri çözebilecek altyapıya sahip bu sistem bir gün karşılaştığı bir şifreyi çözemiyor bunun sonucunda kriptoloji uzmanı Susan Fletcher göreve getiriliyor. Olaylar da burdan sonra gelişiyor.Kısacası Susan’ın bir çok ihanetle karşılaştığı ülkesini NSA’yi ve sevdiği insanları kurtarmaya çalışmasını konu alıyor.

Dijital Kale, endüstri mühendisi öğrencileri için dijitali yakalamak ve ufuk genişletmek adına güzel kitaplardan birisi olabilir.